Home » Audio en muziek

Soms denk je het een keer te treffen door een goede aankoop te doen voor weinig geld, zoals anderen dat schijnbaar zo vaak meemaken. Zo ben ik tegen de hiernaast staande platenspeler aan gelopen. Een van de laatste echte Lenco's, uit Zwitserland. Een direct drive, welke niet goed draaide, niet gelijkmatig. Maar dat dacht ik wel te kunnen verhelpen. Inderdaad heb ik dat kunnen verhelpen, de speler loopt weer mooi gelijkmatig, maar...

Inderdaad, een maar. Het minst ergere is, dat intussen beide scharnieren echt het loodje hebben gelegd en daar is niet aan te komen. Erger is echter dat, toen ik de speler wilde proberen, rechts niets te horen was. Er is dus iets met de bedrading in de speler. Moet ie weer uit elkaar. En dat zijn van die dunne draaitjes. Met mijn slechte ogen niet zo ideaal. Ik zal er toch maar weer eens een keer voor gaan zitten, intussen plaatjes draaiend op mijn trouwe Philips.

Gelukkig is het probleem met de Lenco opgelost. Het tussensnoertje van DIN naar cinch bleek defect te zijn. De Lenco heeft nu twee mooie, gouden cinchpluggen gekregen en speelt naar volle tevredenheid. En daar is het uiteindelijk toch ook allemaal voor bedoeld; het luisteren naar muziek. Zo heb ik mijn oude verzameling klassieke LP's weer voor de dag gehaald. Op dit moment speelt Werner Haas het 'Concerto in fa' van Gershwin. Ik weet nog dat deze plaat erg duur was, duurder dan gemiddeld. Maar het is wel genieten. Hierbij de hoes. 

Dit zijn mijn Philips FB830 luidsprekerboxen. Tweedehands kunnen kopen voor 15 Euro en een ritje naar Nuenen. Alleen zijn de randen van de speakers versleten, een normale situatie na zoveel jaar. Dus heb ik ze weggebracht en hoop ze over een aantal weken weer helemaal in orde terug te krijgen.

Ik doe veel zelf, maar deze speakers laat ik door een bedrijf herstellen. Ik werd overtuigd door het gegeven dat het hier om gesloten boxen gaat, waardoor de speakers hele soepele randen nodig hebben om op de juiste manier de muziek te kunnen weergeven. De los aan te schaffen foamranden functioneren hier niet zo goed bij. Ze zijn namelijk te stijf, waardoor de speakers gehinderd worden. Bij reflexboxen speelt dat probleem niet.

Ik ben benieuwd hoe ze straks zullen klinken. Een verslag zal ik ten zijner tijd hier weer plaatsen.

Intussen zijn de luidsprekers terug en heb ik er al een tijd naar kunnen luisteren. 

Ze staan op mijn studeerkamer, waar ik vaak bezig ben met lessen voorbereiden en nakijkwerk. Daar heb ik ook de gelegenheid om naar verschillende soorten muziek te kunnen luisteren. Dat varieert van klassiek, via jazz en blues naar rock en metal. In eerste instantie leken zij nogal boemerig over te komen, maar dat bleek aan de oude cd-speler te liggen. Electronica blijkt toch te verouderen. Nadat ik een jongere speler had aangesloten was dat niet meer het geval. Het bijzondere is dat je ook bij lage volume's de lage tonen blijft horen. al met al ben ik zeer tevreden over het geluid via deze boxen en kan ik echt genieten van de verschillende muziek. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

De boxen zijn bij OMTE in Budel gereviseerd. Zij zijn gespecialiseerd in deze Philips boxen. www.omte.nl

 

Platen draaien is weer helemaal hot en er worden zelfs weer nieuwe albums, naast de CD, op vinyl uitgebracht. Natuurlijk werden in de dancescene ook nog steeds platen gebruikt, maar dat had andere redenen.

Ik draai ook nog regelmatig platen, omdat ik ze nu eenmaal heb. En soms vindt je wel eens een LP die de moeite waard lijkt te zijn. Voor een €1,- tot €5,- vind ik dat ook niet zo'n probleem. Maar een nieuw album op vinyl aanschaffen terwijl die ook uitgebracht is op CD vind ik niet slim. Misschien is het niet zo romantisch, maar de kwaliteit van het geluid op een CD is toch echt wel beter dan op vinyl. Als je er de technische informatie over naleest, kun je geen andere conclusie trekken. 

Maar de pickup hiernaast staat bij ons op de zolder. De pickup in de banner ben ik aan het opknappen. Daarbij staan er ook nog een Garrard Zero 100SB te wachten op zo'n opknapbeurt.

Leuk is dat alles zeker wel, maar beter?

 

Voor reacties kunt u onderstaand formulier gebruiken.

Bij voorbaat bedankt.