Home » Oude radio's enzo

Oude radio's enzo

Hobby's genoeg, maar hoe vind je er tijd voor?

Zo heb ik weer eens een opleving met betrekking tot oude radio's enz., het blijft zich niet beperkt tot die radio's namelijk. Ook platenspelers en bandrecorders  zijn interessant, toch?

De opleving is al weer een tijdje aan de gang, doordat ik ze op zolder toevallig weer zag staan. Om ze nader te bekijken, heb ik ze weer eens naar beneden gehaald. Want wat is er mee aan de hand?

De eerste, de Eurelec, is een onafgemaakt bouwproject van iemand geweest. Die heb ik ergens in Brunssum bij een kringloopwinkel gekocht voor weinig geld. Aangezien ik geen documentatie had, is er weinig mee gedaan en stond hij al zeker zo'n 17 jaar op zolder. Sinds kort ben ik lid van een oude radio club, de NVHR (Nederlandse vereniging voor de historie van de radio) en van een radiomuseum (www.radiomuseum.org), waardoor ik nu wel wat schema's heb kunnen bemachtigen. Die radio heeft waarschijnlijk nooit gewerkt en is door de vorige eigenaar onafgemaakt aan de kant geschoven. Waarom is een raadsel. Het bouwen kan best fout zijn gegaan. Dus dat wordt nog een heel uitzoeken.

De tweede radio is een SBR R16, een soort Belgische Philips zou je kunnen zeggen. Ik mis er een knop van, maar verder ziet hij er nog goed uit. Toch heb ik dit toestel eigenlijk gekocht als een soort reserve voor een andere radio, ook in België gemaakt. Dat is nl. een Siera SA3108A. Eigenlijk dezelfde radio, maar dan in een ander jasje. Die heb ik al heel lang en die speelt ook prima. Ik heb er nooit iets aan hoeven doen. Maar voor het geval dat er iets stuk gaat heb ik die SBR voor de onderdelen. Maar als je goed kijkt is dat toch ook wel weer zonde. Ik zal hem toch eens wat nader gaan bekijken.

Op onze vakantie in Luxemburg zijn we ook in een soort antiekwinkel/kringloopwinkel terecht gekomen. En daar stonden een paar oude radio's. Als souvenir heb ik daar de Telefunken Largo gekocht voor €15,--. Op de gok, want proberen is er niet bij natuurlijk. Thuis bleek al snel, dat die ook niet zomaar gaat werken. Intussen wel, via een Duits privé  radiomuseum de documentatie kunnen krijgen, dus er kan aan gewerkt worden. Duitse radio's zouden beter klinken dan de Nederlandse toestellen, volgens een kenner. Ik hoop jullie daarover in de toekomst meer over te kunnen schrijven.

Toch is er nog meer, wat in de wacht staat voor wat aandacht. In totaal heb ik nu drie Philips platenspelertjes/pick-upjes uit de jaren 60. Eentje draait in ieder geval, maar dat is er een zonder versterker en zal op een radio aangesloten moeten worden. Daarvoor moet ik nog een passende plug monteren. 

De anderen zijn wel met versterker en luidspreker, maar verder dan er naar te kijken ben ik nog niet gekomen.

Dus in de toekomst meer!

 Intussen is een pick-upje weer speelklaar. Hij klinkt niet altijd zoals ik het verwacht, maar dat kan aan veel zaken liggen. Is de plaat nog wel goed, zijn mijn verwachtingen wel reëel, of zijn de buizen toch verouderd. De buizen leken mij er nog goed uit te zien, maar misschien moet ik toch het een en ander nameten. Na verloop van tijd kunnen, vooral condensators, aan vervanging toe zijn. 

Wordt vervolgd.

Nieuwe oude boeken.

Via Marktplaats en een radiobeurs ben ik enkele technische boeken rijker geworden.

De eerste die ik hier wil noemen is "Jongensradio". Een veel geprezen boek voor tieners uit die tijd (1948 tot en met begin jaren '70), die zich met radiotechniek bezig wilden houden. Ik zag het boek op MP staan en heb toen een bod gedaan. Daar werd in eerste instantie op gereageerd, maar het vervolg liet nogal op zich wachten. Toen ik haar daar nog eens naar vroeg, bood zij mij het boek, als excuus, voor niets aan. Deze versie is de 16e en  laatste druk en aangepast aan de stand van de techniek in de late 60er  jaren. Helaas is aan veel onderdelen en vooral de chassisdelen, niet of heel sporadisch aan te komen. Maar het is fascinerend hoe zelfbouw toen mogelijk werd gemaakt. Ik was toen toch al 15 jaar, maar heb dat toch gemist.

Een tweede boek wat ik wil noemen is "Radiotechniek, werking en gebruik van onderdelen". Een Prisma-compendia uitgave. Daar staan veel lezenswaardige zaken in over alle gebruikte en te gebruiken onderdelen in de radiotechniek. Het is van 1965, dus goed bruikbaar voor al die dingen die in mijn oude radio's zitten.

 

Weer een nieuw oud boek. Deze is uitgegeven in 1949 en geschreven door een beroemde zendamateur, J. Corver. Er is een museum naar hem vernoemd.

Het boek is geschreven door een amateur voor amateurs, dus dat moet goed komen. Vele principes zijn tenslotte niet veranderd, alleen stopt men tegenwoordig alles in een klein zwart blokje met veel pootjes.

Intussen is een van die Philips koffergrammofoons weer werkend. Het viel uiteindelijk wel mee: vooral de motor losmaken en het wieltje en zijn mechanisme reinigen en losmaken. Er is al een singletje mee gedraaid.

Twee Triotrack platenspelers

Een tijdje terug heb ik  twee Triotracks in Gouda opgehaald. In de eerste instantie zou ik er €15,-- voor moeten geven, maar bij nader inzien kreeg ik beide toestellen gratis mee. Als je ze ziet is dat misschien ook wel begrijpelijk. Hoewel er eentje nog wel redelijk uitziet en nog schijnt te werken.

Volgens enkele verzamelsites was de Triotrack toch zo'n beetje de Mercedes onder de platenspelers in de jaren 50, begin 60. Ze werken met snaaraandrijving i.p.v. met een aandrijfwiel, wat voor die tijd tamelijk uniek was en daardoor een duidelijk betere aandrijving opleverde.

Thuis  ik heb er  nog eens nader naar gekeken en ben toch ook wel erg geschrokken van de toestand van een van de platenspelers; die ziet er niet uit. De rubberen draaitafelmat is erg verbrokkeld, de bekleding van de koffer is op verschillende plaatsen beschadigd en er missen de toonkop en de lifthendel.

 

Vooral de lifthandel is een ernstig probleem, maar een zwarte toonkop  is ook niet zomaar voor handen. Ach, we zullen wel zien waar het schip strandt. Eerst maar eens kijken of ik de nodige onderdelen bij elkaar kan krijgen. De snaar is in ieder geval nog gewoon te koop. Er is altijd een andere mat te fabriceren van een moderne draaitafel, al zal ik die dan wel op maat moeten maken. En origineel is het dan niet meer, helaas.

Uitwisselen van de speler zelf is een optie, maar die andere is echt een stuk ouder en zit nog wel in een redelijk net koffertje. Maar misschien moet ik wel, want met versterker en luidspreker bij de hand is platen afspelen natuurlijk wel aantrekkelijker dan eerst de speler ergens op een versterker met boxen te moeten aansluiten. 

Komt tijd, komt raad.

Wordt vervolgd.