Home » Fotografie

Een oude hobby hervat.

In mijn jonge jaren heb ik veel gefotografeerd. Op mijn 15e begonnen met een of ander plastic geval, overgestapt op een 2e hands Olympus OM1. Deze was van een fervent fotoamateur en bleek later toch echt versleten te zijn. Dat werd mij in ieder geval verteld. Intussen had ik ook al een nieuwe OM10 met een zoomlens aangeschaft.

Maar de OM1 bleek versleten en de OM10 werd gestolen en dus had ik niets meer. Via mijn werkgever (Agfa) toen die tijd een OM101 aangeschaft. Die werkte goed totdat ik deze een keer mee naar het zwembad had genomen. Vanaf die tijd was het batterij verbruik echt niet meer leuk.

Intussen een heel gezin hebbende, was er niet meer zo direct geld om er een dure hobby op na te houden, dus werd er een Kodak digitale camera in huis gehaald. Alles automatisch dus een kind kan de was doen. Totdat die in de Dommel terecht kwam. Weg Kodak, een Canon A1100 iS kwam er voor in de plaats. Maar ook daarvan is blijkbaar het leven eindig. Na vijf jaar weer een batterij probleem. Nog zo'n 20 foto's zijn er mee te maken en dan wil hij weer nieuwe batterijen. Zij hebben daar aandelen in, denk ik.

Intussen toch heel dat elektronisch gedoe spuug zat geworden. Terug naar analoog. Een Revue 300C, zo'n plastic geval zoals ik ooit mee begonnen ben. Deze doet het nog steeds en heeft geen batterijen nodig. En eenvoudig in te stellen: landschap, groep mensen, één persoon. Wat wil je nog meer?

 

Op Flickr (onder Huub verhoeven) en Lomography (onder haverh) zijn meer foto's van mij te bekijken.

 

Intussen ben ik toch ook weer intensiever gaan fotograferen met digitale camera's. Ja camera's, want ik heb er intussen zo'n zes.

Een 10 jaar oude Canon Power shot A1100is van 12.1 megapixels, die batterijen slurpt, is bij het afval terecht gekomen.

Een ongeveer even oude Canon PS A3100is, ook met 12.1 megapixels, die het nog gewoon doet (2e hands gekocht voor 15,-); heb ik weer verkocht.

Een Fujifilm Finepix f20 met een super CCD en 6.3 megapixels, die vanwege zijn grotere sensor betere foto's zou moeten afleveren. Maar ik zie dat niet terug in de resultaten (via MP voor 10,-).

Een Fujifilm Finepix f100 fd, ook met zo'n super CCD, maar nu met 10,1 megapixels. Ook via MP ergens in Eindhoven gekocht. Deze werkt heel prettig en maakt mooie foto's. 

Verder heb ik een digitale spiegelreflex camera van Canon, nl. de EOS 300D van mijn dochter gekregen. Zij had die ooit gekocht via Marktplaats, maar was overbodig geworden, omdat zij een nieuwe camera, een Canon EOS 1300D, heeft aangeschaft. 

Het is een oudje, maar functioneert nog gewoon zoals het hoort. Na wat onderzoek op internet, bleek het de eerste betaalbare (voor amateurs) digitale spiegelreflex camera te zijn geweest. Er moest toen (2003) net geen €1000,- voor betaald te worden. De camera is in die tijd goed ontvangen vanwege zijn kwaliteit, en dat blijkt dus wel te kloppen, als je er 14 jaar later nog gewoon mooie foto's mee kunt maken.

Sinds 16 februari 2019 is de 300D aan de kant gezet. Hij is vervangen door een EOS 40D. Deze is toch verschillende jaren jonger, maar heeft vooral een veel groter scherm op de achterkant.

Intussen zijn er nog twee Ricoh camera's bijgekomen. Een RDC i500 en een Caplio R3. Eigenlijk was ik op zoek naar een i700 van Ricoh. Dit is een heel speciale camera, waarmee je toen al (2003-2005) je foto's via het internet of e-mail kon verzenden. Door een foto-boekje van Peter de Ruiter raakte ik erin geïnteresseerd. De i500 is een eenvoudiger broertje. De R3 is een gewone compact. Beide Ricoh's hebben wel een heel kort bereik van 3 cm. in de macro-stand. Bij de meeste camera's is dat minstens 10x zoveel. Op een of ander manier heb ik iets mer Ricoh, vooral ook vanwege hun zeer uitgebreide website met vele voorbeeldfoto's. 

 

 

Hieronder een foto, gemaakt met de Canon A3100is.